Košarica
0,00 €

Kopalke za kopanje z menstruacijo: pa to res deluje?

Kopalke za kopanje z menstruacijo delujejo! V spletni trgovini idealno-pralno.si jih imam letos (pomlad-poletje 2024) že 4. sezono zapored in lahko potrdim, da menstrualne kopalke dobro delujejo in z njimi ni težav!

Je pa res, da je treba kopalke za kopanje z menstruacijo nositi po pameti. Menstrualne kopalke brez težav omogočijo urico ali dve kopanja v morju ali bazenih. Ne pozabite pa, da so kopalke za kopanje z menstro primerne za srednji ali blag tok, kar pomeni, da v enem paru kopalk ne morete preživeti celega dneva na plaži.

Najbolj praktično je, če kopalke za kopanje z menstro oblečete pred odhodom v vodo. Potem se v miru kopajte, plavajte, skačite in čofotajte. po prihodu iz vode pa se zopet preoblecite – ali v suhe menstrualne kopalke, če imate blag tok – ali v bolj vpojne menstrualne hlačke in nekaj preko. Mokre menstrualne kopalke pa splaknite in posušite do novega kopanja.

Menstrualne kopalke: začenja se nova sezona kopanja!

Vmes, ko čakamo, da kurenti odženejo zimo, že razmišljamo o menstrualnih kopalkah. Kajti začenja se novo leto in nova sezona kopanja, plavanja in potapljanja!

Tudi letos bodo z nami menstrualne kopalke za kopanje z menstruacijo, ki bodo olajšale počitniške dogodivščine najstnicam, mamicam in vsem, ki ne marajo menstruacije na dopustu.

Že pretekla leta so se super obnesele menstrualne kopalke WUKA, ki so primerne za blag do srednji tok in zagotavljajo urico do dve mirnega kopanja.

Letos računam, da se jim zopet pridružije menstrualne kopalke AWWA Frankie, v preteklosti že stestirana in cenovno ugodna rešitev za kopanje z menstruacijo.

Še eno leto pa smo veseli, da bodo z nami menstrualne kopalke Chantelle, ki so najlepše in najfinejše menstrualne kopalke. So nekaj posebnega zaradi prijetnega visokega kroja, ki sega do popka, lahko pa se rob menstrualnih kopalk Chantelle zaviha navzdol, da so potem kopalke nižje.

Katere so pa vaše najljubše menstrualne kopalke? 🙂

Menstrualne kopalke za najstnice

Menstrualne kopalke za najstnice so prava izbira za mlada dekleta z menstruacijo med šolo v naravi, v koloniji, na zaključnem izletu ali rojstnem dnevu.

Menstrualne kopalke za najstnice

Menstrualne kopalke delujejo na osnovi treh zadev.

Prva je čisto fizikalna, in sicer protitlak vode. Neodvisno od (menstrualnih) kopalk menstruacija v vodi manj izteka, ker na telo deluje protitlak vode. Normalno seveda izteka na kopnem in na poti v vodo ali iz nje.

Drugič: hladna voda skrči žile, zato v mrzli vodi izteka še nekoliko manj.

Tema dvema faktorjema pa se pridruži še posebna (tretja) lastnost menstrualnih kopalk, da na notranji strani koraka zelo hitro vpijajo tekočino (cca. 10 ml oz. za en mini tampon), na zunanji strani pa nepropustna plast preprečuje nadalje iztekanje ven iz oblačila oz. madeže.

Menstrualne kopalke so tako pravzaprav sestavljene iz 4 plasti.

Prva je zelo hitro vpojna in je v koraku v stiku s sluznico.

Druga je izjemno vpojna v smislu volumna in zadrži tekočino v sebi.

Tretja je nepropustna in preprečuje, da bi tekočina pronicala skozi tkanino.

Četrta je navaden material za kopalke, da se na zunaj ne vidi, da so kaj drugačne od navadnih.

Za najstnice priporočam menstrualne kopalke WUKA. Lani sem jih prodala nekaj 100 brez ene same reklamacije, tudi predlani je bila količina razprodana.
WUKA so črn spodnji del kopalk, ki se lahko nosi samostojno, zgoraj oblečete svoj zgornji del kopalk po izbiri. So pa WUKA delane tako, da (to je samo po želji) lahko preko njih (se pravi preko spodnjega dela) oblečete še en spodnji del kopalk. Najstnice tako rade oblečejo npr. surferske hlačke.

Kopalke WUKA: https://www.idealno-pralno.si/izdelki/kopalke/

so od vel. XS dalje in XS (polmer pasu 27 cm) in so že ok za tam 10, 11 let. Predlagam, da si za velikost pogledate tabelo na zgornji povezavi.

Je pa treba povedati, da so te kopalke res namenjene za v vodo. Niso primerne za dolgo pot do plaže, za odbojko na plaži ali npr. dolgo sončenje, saj na kopnem menstruacija hitreje izteka in bi zdržale malo časa. Za na plaži predlagam pa srednje vpojne menstrualne kratke hlače ali menstrualne hlačke različnih krojev.

V menstrualne kopalke se je najbolje preobleči tik pred kopanjem, potem pa so za v vodo za kako urico, dve. Razen pri res blagem toku niso primerne za npr. sončenje ipd. Po prihodu iz vode pa jih je spet treba čim prej preobleči – že zaradi vnetij ipd.

Menstrualne kopalke: kako naj izberem prave?

Na moji spletki idealno-pralno.si najdeš 3 izdelke, ki so namenjeni za plažo. 🌊

𝗔𝗺𝗽𝗮𝗸 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝘇𝗱𝗮𝗷 𝗶𝘇𝗯𝗿𝗮𝘁𝗶?!

Menstrualne kopalke za kopanje brez tamponov in vložkov z menstruacijo

👙 Menstrualne kopalke WUKA oz. menstrualni spodnji del kopalk je na voljo v vel. XS do XXL. Vpojne za 1 mini tampon. So nizko krojene, tak hipster model. So popolna izbira za najstnice. Lahko jih nosite tudi tako, da preko njih oblečete še svoje kopalke bolj zaprtega kroja, na primer surferske hlačke. Namenjene so za v vodo.

Za izbor velikosti je ob artiklu tabela z merami pasu in bokov.

👙 Menstrualne kopalke Chantelle oz. menstrualni spodnji del kopalk je na voljo v vel. od 36 do 44, pri tem da so zelooo velike številke! Vpojne za 1 mini tampon. So res visok pas, ki pa se po želji lahko v zgornjem delu zaviha in spremeni v srednje visokega. So popolna izbira za ženske, še posebej, če imaš rada elegantno modo ali imaš elegantneje popolnjeno postavo. Namenjene so za v vodo.

👙 Menstrualne kratke hlače WUKA 𝗻𝗶𝘀𝗼 namenjene za v vodo, ampak za uživanje na plaži, supanje, igranje odbojke na mivki, pijačko v barčku na plaži ipd. So srednje visoko krojene s srednje dolgimi hlačami. Vpojne so za 2 vložka: ravno zato so v redu za uživanje na plaži med menstruacijo. Imajo še en velik plus: vpojni del se lahko “potegne” iz hlač, opere in posuši, da so naslednji dan zopet čiste s tabo na plaži.

Če imaš še kakšno vprašanje, ne odlašaj, dobiš me na ZS/DM ali preko kontaktne forme na spletki. 🙂

Pozdravčki!

Kaj pa smeti?

Raziskava nekaj evropskih organizacij (#breakfreefromplastic, ZERO WASTE EUROPE, Rezero in reloop), ki jo je delno financirala EU, navaja neverjetna dejstva o potrošnji menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo.

Žalostna dejstva so, da:

🚯 v Evropi potrošnja plenic za enkratno uporabo, tamponov in vložkov za enkratno uporabo in čistilnih robčkov raste!

🚯 smo samo leta 2017 v EU odvrgli_e 49 milijard menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo.

🚯 smo porabili_e 33 milijard plenic za enkratno uporabo.

🚯 smo porabili_e 68 milijard ročkov za enkratno uporabo.

A niso to grozljive številke?!

Tovrstni odpadki predstavljajo 3% skupne količine evropskih odpadkov oz. 4% količine odpadkov iz evropskih gospodinjstev.

❣ Če bi se samo 20% oseb, ki imajo menstruacijo, odločilo za trajnostno menstrualno zaščito, bi evropsko tonažo odpadkov zmanjšali za 100.000 ton. To pa ni majhna številka, kajne?! 💪

Menstrualne hlačke Chantelle: zakaj so tako krasne?

Verjetno ste kje že zasledili veliko novost v svetu perila in menstrualne zaščite: menstrualne spodnje hlačke. To so spodnje hlačke z vpojnim všitkom, ki jih med menstruacijo nosite samostojno in popolnoma nadomenstijo vložke, tampone ali skodelico.

Med vrhunskimi izdelovalci menstrualnih spodnjih hlačk je tudi Chantelle, ki jih je v sodelovanju s francoskimi vplivnicami in številnimi običajnimi ženskami razvijal toliko časa, da je ustvaril ene najboljših menstrualnih hlačk na tržišču.

Z gotovostjo pa trdimo, da imajo tako rekoč najtanjši vpojni všitek, saj je pri močni vpojnosti hlačk debel pod 3 mm. Prav tako so Chantellove menstrualne hlačke zanesljivo najlepše izdelane menstrualne hlačke na slovenskem tržišču. Prav vidi se, da je Chantelle vanje vložil vso svoje dolgoletno znanje izdelave vrhunskega perila.

Menstrualne hlačke Chantelle

Menstrualne hlačke Chantelle: luksuz v menstruaciji

 1. V stiku s sluznico je organski bombaž, ki preprečuje razvoj neprijetnega vonja.
 2. Menstrualne hlačke Chantelle so res lepe in ženstvene.
 3. Popolnoma se prilagodijo telesu, saj so izdelane iz mehkih in prožnih recikliranih vlaken.
 4. Brezšivni robovi dajejo občutek druge kože.
 5. V stiku s sluznico je organski bombaž, ki preprečuje razvoj neprijetnega vonja.
 6. Zračna tkanina ne draži kože. Material ima certifikat Oeko Tex.
 7. Vpojni všitek je debel le 3 mm – a zaradi napredne tehnologije vseeno vpije do 4 vložke tekočine.
 8. Hlačke zdržijo do 4 leta običajne uporabe (cca. 2-krat na cikel).

Menstrualne hlačke Chantelle

Chantelle je posebnež v svetu menstrualnega perila. Ni zgolj proizvajalec menstrualnega perila. O, ne. Chantelle je ikona. Francoska ikona. Ikona francoske mode in luksuznega perila.

Družina Kretz je Chantelle ustanovila leta 1876 in vse, povezano z znamko je še vedno v družinski lasti.
👉 Leta 1902 so prvi, ki korzetom dodajo elastična vlakna za več udobja.
👉 Leta 1970 Chantelle na tržišče lansira prvi nedrček z oblikovanimi košaricami.
👉 V 80. letih Chantelle izdela prvi prosojni nedrček.
👉 V letu 2000 Chantelle začne izdelovati pod obleko neopazne nedrčke.
👉 Chantelle je že desetletja mojster za izdelovanje nedrčkov z velikimi košaricami, ki nudijo izjemno oporo tudi do G košarice.
👉 V letu 2020 Chantelle prepozna velik premik v doživljanju ženskega telesa. Sodeluje s francoskimi vplivnicami in ustvari izjemne menstrualne hlačke. V njih so združili spretnosti stoletnih izkušenj z najnovejšo tehnologijo in popolnim materialom, ki jim je na voljo.

Hlačke za menstruacijo Chantelle so izdelane iz recikliranih mikrovlaken z nežnim čipkastim robom najfinejše francoske čipke iz lastne zaloge. Všitek v stiku s sluznico je iz GOTS organskega bombaža, izdelek pa ima najvišji certifikat OEKO TEX®.

Chantelle odlično pozna trg tekstila. Chantellovi prodorni ljudje, med njimi večinoma ženske, ocenjujejo, da bodo v 5 letih menstrualne hlačke prevzele trg higienskih izdelkov.

Menstrualne hlačke WUKA

Menstrualne hlačke WUKA so prve britanske menstrualne hlačke.

WUKA je kratica, ki pomeni Wake-Up-Kick-Ass. Leta 2017 jo je ustanovila Ruby Raut in je prva britanska znamka menstrualnega perila. Ruby je sama odrasla v Nepalu, kjer je izkusila, kako je, ko nimaš dostopa do higienskih menstrualnih izdelkov. Med menstruacijo je bila izločena iz družbe, umakniti se je morala na samo in ni smela pogledati v sonce, v moške ali se dotakniti rastlin.

Menstrualne hlačke WUKA

Ko je prispela na okoljski študij v Veliko Britanijo, je bila osupla nad široko izbiro menstrualnih pripomočkov, a hkrati je začela ugotavljati, da so menstrualni pripomočki, ki so bili tedaj na voljo, povsem netrajnostni.

WUKA je zato znamka, ki ogromno energije vlaga v varovanje okolja, med drugim je ogljično nevtralna, na družbenem področju pa sodeluje s številnimi neprofitnimi organizacijami in osvešča mlado ter vso družbo in podira menstrualne tabuje.

Vsi izdelki WUKA (poleg menstrualnih hlačk so to še menstrualne kopalke, vložki, kratke hlače in pajkice) so veganski, izdelani večinoma iz organskega bombaža, delno pa tudi celuloznega tencela oz. recikliranih vlaken. Hlačke so srednje so super vpojne (za 2-10 vložkov) in na voljo v velikostih XXS do 6XL, saj WUKA trdno verjame v vključevalno ravnanje.

V Sloveniji so najbolj priljubljene Wukine menstrualne kopalke in močno vpojne hipster hlačke, oboje so odlična izbira tudi za najstnice. Vedno bolj pa so zanimive tudi super vpojne menstrualne hlačke, ki vpijejo do 60 ml in so primerne tudi za čiščo in blago inkontinenco.

WUKA je leta 2022 dobila kraljičino nagrado za uspešno gospodarsko družbo na področju trajnosti, na kar so pri WUKI izjemno ponosni.

Kako nositi menstrualne kopalke?

Kako nositi menstrualne kopalke?

Kajti dejstvo je, da so super oblačilo, ki lahko omogoči mnogo bolj prijeten dopust ženskam in najstnicam, ki jih na počitnicah doleti menstruacija. Niso pa čudežne, vseeno jih je treba nositi po pameti.

1. Kopalke so namenjene za kopanje za blag ali srednji tok. Se pravi, zdržale bodo pri blagem ali srednje močnem menstrualnem toku pri kopanju v vodi. Če bi se rada sončila, supala, šla na pijačko, raje izberi kaj drugega. Če iz tebe lije, se vodi odpovej za kakšen dan.

2. V kopalke se preobleci čim kasneje. Dolga pot od apartmaja do plaže v menstrualnih kopalkah ni dober obet za funkcioniranje, ko prideš do vode.

3. Ko se nehaš kopati, prideš iz vode, jih spet takoj preobleci.

4. Kopalke obvezno splakuj v hladni vodi, da se lepše operejo. V topli vodi bi beljakovine v krvi zakrknile in se kopalke ne bi lepo oprale.

Če te kaj zanima, vprašaj, z veseljem pomagam!

Nekaj namigov za najstnice z menstruacijo med dopustom

Živjo! Letos sem z menstrualnimi kopalkami opremila ogromno najstnic. Veliko večino za odhode v šole v naravi (ja, letos so hodili tudi 6. razredi, ki zaradi zaprtja šol prej dve leti niso mogli), na tabore, na zaključne izlete, v kolonije. Ni fino, ko dan, dva pred odhodom ugotoviš, da boš ravno stran od domače kopalnice in mame dobila menstruacijo.

Z dekleti in mamami smo pogruntale nekaj fint, kako lažje bivati z menstruacijo sredi najstniške družbe.

 1. Za kopanje si izberi menstrualne kopalke, da se boš lahko kopala in plavala.
 2. Res so namenjene za v vodo, zato se vanje preobleci čim kasneje.
 3. Na plažo se odpravi v oblekici, da se boš lažje preoblačila, tudi če ni kabine.
 4. Ko prideš iz vode, menstrualne kopalke nujno preobleci – niso za na kopnem, razen za res blag tok.
 5. Če se želiš sončiti, kartati, prečekirati telefon, supati ipd., obleci kaj drugega, na primer menstrualne kratke hlače.
 6. Zelo prav pridejo tudi na plaži zelo vpojne menstrualne hlačke, ki jih obvezno nosiš s pareotom ali oblekico ali čim podobnim.
 7. Mokre menstrualne kopalke s plaže odnesi v toaletni torbici.
 8. Splakni jih, ko se vrneš v sobo. Najbolje pod tušem – tam boš imela mir, nihče te ne bo spraševal traparij.
 9. Splakuj z mrzlo vodo, tako se lepše splaknejo.
 10. Tudi če boš imela menstrualne krče, ne jemlji aspirira, tudi če ti ga kdo ponudi proti bolečinam. Ta redči kri, ki bo zato bolj iztekala. Pred odhodom se pomeni z mami, kaj storiti, če te bo ful bolelo!

Uživaj kljub menstruaciji, dogodivščine s prijatelji so nepozabne!

Trajnostni julij

Julij je mesec brez plastike. Mesec, ko se bi morali potruditi, da zmanjšamo uporabo plastike v življenju, preklopimo na bolj trajnostno.

👉 Ali si vedela, da ženska v življenju porabi med 11.000 in 17.000 menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo?

👉 Ali si vedela, da vsak vložek za enkratno uporabo količinsko vsebuje toliko plastike kot nakupovalna vrečka?

👉 Ali si vedela, da se praktično noben del embalaže vložkov za enkratno uporabo ne reciklira?

Kako lahko preklopiš na bolj trajnostno? Z uporabo menstrualne skodelice, pralnih vložkov ali menstrualnih hlačk. Jaz seveda navijam za slednje. 💪

Menstrualne hlačke

Pranje menstrualnih kopalk

Znate pravilno skrbeti za vaše menstrualne kopalke, da bodo dolgo lepe?

Pred prvo nošnjo:
👉 Menstrualne kopalke operite v mlačni vodi z detergentom.
👉 Temeljito jih posušite.

Med dopustom so menstrualne kopalke občutljive na sol v morski vodi oz. klor v bazenski vodi, zato:
👉 Jih po vsakem kopanju temeljito splaknite v hladni vodi.
👉 Ko imate možnost, jih operite na roke z blago mešanico detergenta.
👉 Posušite jih v senci, ne na soncu, da ne obledijo.

Ko se vrnete z dopusta:
👉 Jih operite ročno z blagim detergentom.
👉 Če se le da, jih ne perite v stroju.
👉 Če pa že ne gre drugače, izberite program za pranje občutljivega perila in nizko temperaturo pranja ter uporabite vrečko za perilo.
👉 Nikakor ne uporabljajte mehčalca, ker slabi vpojnosti in prožnost vlaken.
👉 Menstrualnih kopalk nikoli ne sušite v sušilcu, ker ta uničuje vpojnost in prožnost materiala.

Kakovost menstrualnih hlačk

Danes nekaj o kakovosti menstrualnih hlačk in s tem povezani – ja, ceni. To je v bistvu dolga zgodba. Tokrat si privoščimo pogledati nekaj več ozadja.

Najprej: VSE menstrualne hlačke kakovostnih brendov menstrualnega perila so izjemno kakovostne. Vzemite AWWO, WUKO, Modibodi ali Chantelle, povsod velja, da je to izjemno kakovostno izdelano perilo iz najboljših materialov.

👉 Resni proizvajalci menstrualnih hlačk uporabljajo konkretno gramaturo blaga, kar pomeni, da se hlačke ne bodo hitro strgale ne po šivih ne kar tako.

👉 Hlačke niso prosojne, tvoje telo pa lepo prijetno objamejo.

👉 Šivi so natančni. Na menstrualnih hlačkah ne boste našli nezaključenih šivov.

👉 Elastike kakovostne.

👉 Fiti, se pravi prileganje telesu, je odlično. Da hlačke delujejo, si morajo modelarji vzeti čas in spoznati žensko telo. Zato tu ni neudobja in zoprnije, ko nekaj leze v rito

👉 Materiali so večinoma ali organski ali pa reciklirana vlakna. Oboje je top za okolje – in kožo.

👉 V stiku s sluznico so VEDNO naravna vlakna. Organski bombaž večinoma, občasno merino volna.

Ni pa kakovost vse! Menstrualne hlačke resnih proizvajalcev (kot so vse, ki jih najdeš na spletki idealno-pralno.si) so izdelane v tovarnah, kjer skrbijo za etičen način dela, ne izkoriščajo delavcev in ne uporabljajo otroške delovne sile. In znamke to tudi resno nadzorujejo!

Res je. Tudi cena menstrualnih hlačk ni nizka. Ne more biti. Ne more biti glede na funkcijo hlačk in glede na etiko, ki je v ozadju. So pa vredne vsakega centa.

To ti povem samozavestno in prepričano na podlagi dvajsetletnih izkušenj v tekstilu in desetletnih izkušenj v delu s “perilarji”, kot se v branži reče blagovnim znamkam perila.

Pa saj kdaj potem pomagamo pri nakupu s kakšno kodico, je tako? 🤗

Menstrualne kopalke: kaj so mi sporočile uporabnice?

Menstrualne kopalke zdaj testirate in nosite že drugo leto. Menstrualne kopalke so super! Izkazalo se je, da si jih privoščite same, kadar ne uporabljate tamponov. Najbolj pogosto pa spodnji del kopalk za menstruacijo kupite za svojo najstnico. Tokrat prednjačijo šole v naravi. Zaradi dvoletnega šolanja od doma so se šole v naravi iz 4. razreda marsikje prestavile na 6. razred in dekleta so zdaj primorana iti v šolo v naravi tudi, če že imajo menstruacijo!

V tem primeru so menstrualne kopalke top! tako lahko tisto urico ali dne sodelujejo na treningu plavanja, učiteljem ni treba razlagati, zakaj ne plavajo. Najstnicam pa se v najbolj občutljivih letih tudi ni treba skrivati pred zoprnimi vprašanji sošolcev.

Najstnicam vedno priporočam menstrualne kopalke WUKA, ki vpijejo za 1 mini tampon tekočine, v njih se mirno kopaš cca. 1 uro. So nizek hipster kroj kopalk, ki je najstnicam všeč. Če želijo, pa lahko preko teh menstrualnih kopalk oblečejo še ene svoje, bolj zaprte. Tako jih nosijo tudi najstniške športne plavalke – s svojimi športnimi kopalkami preko!

Skočite na povezavo do menstrualnih kopalk in si jih oglejte oz. preberite izkušnje spodaj!

Ena mami: “Priznam, sem malce z rezervo tole kupila, ampak seveda, ker je šlo za najstnico in njeno prvo izkušnjo, sem jo želela čim bolj olajšati in namen je bil dosežen.”

Druga mami: “Zadovoljno preizkušeno te dni.”

Tretja mami, ki je menstrualne kopalke kupila zase: “Ojla. No… Takole…
Je prišla.. Kot vedno točno in tretji dan dopusta.
Tokrat sem si rekla: “ne boš mi pokvadila morja!”- ker letos sem ta odklop res rabila!! No, pa sm testirala menstrualne kopalke. Prvi dan skepticno. (Čakala sem,da se mi v vodi med nogami kaj napihne in napije vode.
Drugi dan bolj pogumno, tretji pa že sproščeno.
No, lahko rečem da sem pozitivno presenečena. Res pa je, da smo v kampu in sem imela vse na dosegu roke. Tako sem jih imela na sebi max 2 uri v kosu, ampak ravno to sem rabila. Plavala sem vsak dan. Brez skrbi po plavanju posedela na plazi… Kopalke nato samo fajn sprala pod vodo in dala sušit (so kar hitro suhe).
Skratka, sedaj mi “tisti dnevi” ne bodo vec pokvarili vodih doživetij.
Hvala!
Lep pozdrav, T.

Menstrualna higiena ima svoj dan: 28. maj

Svetovni dan menstrualne higiene ima namen:
👉 Podirati tabuje o menstruaciji.
👉 Osveščati o pomenu dostopnosti do menstrualnih pripomočkov.
👉 Osveščati o pomenu enakih možnosti do ustrezne higiene v času menstruacije .

Doživljanje menstruacije po svetu

👉 V Afganistanu se ženske med menstruacijo izogibanju umivanju spolovil, ker verjamejo, da lahko to vodi do neplodnosti. En vložek za enkratno uporabo v tej državi stane skoraj 4 EUR.
👉 Na Papuanski Novi Gvineji starejše ženske med menstruacijo uporabljajo tekstilne trakove, ki jih zaradi sramu po pranju ne posušijo popolnoma, kar vodi do nastanka plesni in bakterij. Mlajše uporabljajo vložke za enkratno uporabo, ki pogosto končaju na ulicah, kjer jih raztrgajo potepuški psi.
👉 V Boliviji si šolarke uporabljenih vložkov v šoli ne upajo odvreči v smeti, ker menijo, da bi s tem širile bolezni.
👉 Na Barbadosu spodobne ženske ne smejo uporabljati tamponov.
👉 V Kanadi tampone pogosto mečejo v stranišča, zato se le-ta pogosto zamašijo.
👉 V ZDA veliko število žensk izkuša menstrualno revščino, ko si zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo kupiti menstrualnih pripomočkov.
👉 V Gruziji ženske med odhodom na stranišče, vložke skrivajo v rokav – no, pri nas tudi! Pa verjetno enako v Italiji, Franciji, na Češke, v Veliki Britaniji in še marsikje.

28. maj je dan menstrualne higiene. Ker menstruacija ni izbira.

Zgodovina menstrualnih pripomočkov na kratko

Ali veš, da je menstrualna zaščita stara kot človeštvo in da so preproste oblike tamponov uporavljale že ženske pred več kot 2.000 leti? ❣👉 Stare Egipčanke so kot tampone uporabljale zvite papirusove liste. 👉 V plemenih so ženske kot vložke uporabljale mah, travo in druge naravne materiale.👉 Moderne vložke so oblikovali v zadnjih letih 19. stoletja. Bili so zelo debeli.👉 V 90. letih 20. stoletja so nastali zelo priljubljeni tanjši vložki.👉 Sodobni tampon je oblikoval nek zdravnik za svojo ženo, medicinsko sestro.👉 Množično proizvodnjo je prevzelo podjetje Tampax in ga leta 1939 močno razširilo.👉 Prve sodobne tampone so duhovniki označevali za “grešne”.👉 Še v 50. letih prejšnjega stoletja so v bolj katoliških državah škatlice s tamponi morale nositi napis “Primerno samo za poročene ženske.”Menstruacija je velik kamen spotike in polje, ki si ga številni deležniki in wannabe deležniki želijo kontrolirati. Vsekakor je daleč zgolj od tega, da bi bila naravni proces in je močno kulturno zaznamovana. Kaj pa ti misliš? ❣

Panika je le, če menstrualnih hlačk ni!

 • Kolikokrat te je zgrabila panika, da je menstruacija premočila vložek ali tampon in se pozna na zunanji strani tvojih hlač?
 • Kolikokrat si kot najstnica okoli pasu nosila zavezan pulover, da si se bolje počutila?
 • Kolikokrat si v službi s težavo vstala s stola, potem se je menstruacija ulila v vložek in si skoraj tekla na wc, da si ga pravočasno zamenjala? In samo upala, da po poti ne srečaš koga, ki bi želel s tabo govoriti o kakšnem naročilu, stranki ali dokumentu ravno tisti trenutek?

Aja, no, in v belih hlačah tudi verjetno ne skačeš čez potočke, kot prikazujejo v oglasih za vložke za enkratno uporabo. 😂

Ja, vse poznamo to paniko, da “menstra pride čez” kot na hitro rečemo.

Z menstrualnimi hlačkami temu ne bo tako!

👉 Ali si boš omislila noro vpojne, ki bodo vse to zdržale;
👉 Ali pa boš posegla po srednje vpojnih, ki bodo končna zaščita, da tvoj vložek, tampon ali skodelica ne premoči.
Odločitev je tvoja. Skoči v trgovino po svoj par!

Zaradi menstrualnih hlačk ni madežev na hlačah


Kako prati menstrualne hlačke?

Pranje menstrualnih hlačk je pogosta tema, če šele začenjaš z uporabo menstrualnih hlačk.

Odkrij tri razloge, zakaj.

Morda se najdeš v njih. Morda te prepričam, da ni tako hudo!

1. Nekatere je strah. Da higiena ni popolna.
2. Nekaterim se zdi to ogabno početje.
3. Nekatere menijo, da bi porabile preveč časa.


1. Za dobro higieno menstrualnih hlačk je nujno, da hlačke čim prej, najraje v istem dnevu ali najkasneje naslednji dan dobro izpereš. Temeljito izpiranje odstrani vso kri. Pranje pa delo dokonča.

2. Nekaterim se kri zdi ogabna. O okusih se ne razpravlja. Vsekakor pa se temu občutku lahko izogneš, če menstrualnih hlačk ne splakuješ na roke, ampak v stroju na programu za splakovanje ali kratko pranje. Dodaš lahko tudi že malo detergenta. Stroj bo delo temeljito opravil, ne da bi ti sploh kaj videla. Tudi jaz jih splakujem tako!

Če ne maraš pogleda na kri, naj namignem še to, da ti bodo morda menstrualne hlačke ustrezale ravno zato! Notranja stran menstrualnih hlačk je črna in kri se precej manj opazi kot na beljenem vložku!

3. Kar se tiče časa, je zgodba podobna kot z ogabnostjo. Samo splakovanje v stroju ne vzame veliko časa. To je res le minutka dela. Potem pa jih tako opereš v stroju z drugim temnim perilom!

Pranje menstrualnih hlačk

Ja, kako je zdaj s tem? Na koliko jih perem?

Pereš jih na 30 ali 40 stopinj. V rezultatu samem 30 ali 40 stopinj ne naredi nobene razlike, se pa na dolgi rok tekstil pri 30 stopinjah lepše ohrani, stroj pa porabi manj energije. Menstrualne hlačke pa je nujno prati s sodobnimi encimskimi praški (to so zdaj v bistvu vsi taki, skratka, ne uporabljal pralnih žogic ali doma narejenih praškov za pranje). Encimski praški namreč razgrajujejo umazanijo in najbolje delujejo ravno na 30 ali 40 stopinjah. Dobro je, če pereš na daljšem programu s povišanim nivojem vode. Res boš pa pridna, če boš uporabila še vrečko za pranje, da bodo hlačke ostale še lepše.

Kaj pa klasično pranje na 60 stopinjah? Ali celo kuhanje?

Ne peri na 60 stopinj. Ni potrebe. Če pa res vztrajaš zaradi boljšega občutka, predlagam, da jih na 60 stopinj opereš le na koncu cikla. Pozor: na 60 stopinj si lahko privoščiš občasno oprati le bombažne menstrualne hlačke, to so na primer te znamke AWWA in WUKA. Bambusova vlakna pa bodo 60 stopnij težko prenesla. Zavedaj se, da s 60 stopinjami menstrualnih hlačlah krajšaš življenjsko dobo. Nikakor, ponavljam, nikakor pa jih ne kuhaj. Kuhaj raje juho! Ali pa čaj. 😉

Sušenje …

Suši na vrvi. Lahko tudi v bližini radiatorja. Ni problema. Izogibaj se sušilcu, ni dovoljen. Če se enkrat prekršiš, ne bo nič narobe. Če bo to tvoja redna praksa, pa bodo menstrualne hlačke spet prezgodaj iz forme. In to bi bila velika škoda, kajne?! Če so pa tako udobne!!!

Kaj pomenijo barve menstrualne krvi?

Menstrualna kri je lahko različnih barv. Kaj pomenijo posamezne barve?
Živo rdeča: menstrualna kri je večinoma živo rdeča sredi menstrualnega cikla. Vse ok.
Temno rdeča: temno rdeča barva menstrualne krvi pomeni, da je kri že stara in da je že oksidirala. Taka barva se ponavadi pojavi proti koncu menstrualnega cikla. Z njo ni nič narobe.
Rožnata barva menstrualne krvi: ta lahko pomeni anemijo, torej pomanjkanje železa, pomanjkanje estrogena ali pa slabo prehranjenost. Nujno se posvetuj z zdravnikom!
Siva barva menstrualne krvi: ta verjetno pomeni infekcijo, bakterijsko vnetje. Nujno se posvetuj z ginekologinjo!

Barve menstrualne krvi
Barve menstrualne krvi

Magična beseda: MENSTRUACIJA!

Na dan objave tegale zapisa je 8. februar, kulturni praznik. Praznik slovenske besede. In zato je več kot primerno, da kulturni praznik počastimo tudi z uporabo besede, ki bobu reče bob, besede menstruacija.
Ne vem, če si opazila, ampak v svojem pisanju nikoli ne uporabim frazema “tisti čas v mesecu”. Nikoli ne rečem, da je prišla “teta s Krvavca” ali ne zapišem nič o “ta rdeči”, pa če bi taka besedna zveza naredila še tako močan marketinški učinek. Ne in ne.
Zakaj redno in resno uporabljam besedo “menstruacija”, edino še kdaj na hitro zapišem malo slengovsko “menstra”?
Zato, ker menstruacija NI BOLEZEN, NI UMAZANA in NI NEKAJ, česar bi se morali sramovati.
Kvečjemu sram in strah pred menstruacijo povzroča še več nelagodja in bolečin.
Torej: menstruacija JE MENSTRUACIJA!

Menstruacija ni tabu, ženska v menstrualnih hlačkah.

Kako čutiš menstruacijo?

Moja anketa v januarju 2022 ugotavlja, da je 𝟲𝟲% 𝗼𝗱𝘀𝘁𝗼𝘁𝗸𝗼𝗺 ž𝗲𝗻𝘀𝗸 𝗺𝗲𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮 𝗼𝗱𝘃𝗲č.

Nekaj razlogov? Bolečine, krči, napihnjenost, izcedek, poplava, nemirno spanje, manj energije … Kako ti pri tem, da ti je menstruacija manj v nadlego, pomagajo menstrualne hlačke?

Menstrualne hlačke so zelo udobne. Že tako je tvoj trebuh napihnjen. Hlačke te prijetno objamejo, pogrejejo, so hkrati mehke in kompaktne. V njih ti je lepo toplo. Točno to, kar si tvoje telo med menstruacijo želi.

V hlačkah ni potrebno nenehno menjavanje vložkov, tamponov. Izberi pravo vpojnost za 6 do 10 ali 12 ur miru!

Izberi pravo vpojnost in pozabi na madeže! Zakaj? Všitek v hlačkah je zelo vpojen in hitro vpije kri, zato hlačke ne puščajo! Prav tako so všitki veliko, pogosto potegnjeni zadaj čisto do elastike v pasu. To pomeni dovolj volumna za obilen izcedek.

Ponoči se ne zbujaj, sploh ne v mlaki krvi! Prava nočna vpojnost reši tudi najhujše primere!

V stiku s tvojo kožo in predvsem sluznico so naravna vlakna, običajno bombaž ali merino volna. Kaj to pomeni? Dobro za tvoje telo in počutje!

Na kratko – v menstrualnih hlačkah menstruacijo manj občutiš in ti je manj v nadlego. Zmaga, kajne?

Bombaž ali bambus – kdo je tvoj zmagovalec?

Velik argument za nošnjo menstrualnih hlačk je to, da so povečini izdelane iz naravnih vlaken. Naše mame vedno pridigajo, da je treba nositi bombažno spodnje perilo, in še prav imajo. Tudi ginekologi povedo isto.

V bombažnih spodnjicah koža diha, menstrualne hlačke pa imajo še to prednost, da je v stiku z naravnimi vlakni tudi intimna sluznica. Če uporabljaš vložke ali tampone za enkratno uporabo, je v stiku s sluznico umetna snov, ki je proizvajalci higienskih izdelkov za enkratno uporabo niti razkrijejo ne, za spodnje hlačke pa že po slovenski zakonodaji velja, da morajo imeti jasno navedeno surovinsko sestavo. Pri menstrualnih hlačkah je veliko organskega bombaža, sledi pa mu uporaba mehkih bambusnih vlaken.

A marsikomu ta surovinske sestave ne povedo ničesar, zato sem zbrala nekaj argumentov, ki govorijo v pride enega ali drugega materiala.

 

Menstrualne hlačke - bombaž ali bambus

Bombaž ali bambus za menstrualne hlačke?

Tako bombažna kot bambusna vlakna so naravnega izvora. Bombaž je kompaktnejši, bambus pa mehkejši. Bombaž je že poznano zelo trpežen material, še posebno, če je večje gramature, kar pri menstrualnih hlačkah je. Bambus je mehkejši in tudi tanjši material in zato tudi nekoliko manj trpežen. Bombaž prenese pranje na višjih temperaturah (tudi 60 stopinj in več), čeprav za menstrualne hlačke ne priporočamo pranje na več kot 40 stopinjah (če pa boš želela goljufati in kdaj oprati hlačke na 60, kar sicer ni nujno, gre bolj za lasten dober občutek, potem zagotovo izberi bombažne hlačke). Prav tako se bombaž ne mucka, bambus pa se rad rahlo zmucka zaradi načina predelave vlaken. Po drugi strani pa bambus hitreje vpija tekočino kot bombaž in vpije tudi več tekočine.
Ali si vedela, da je bombaž enoletnica, bambus pa trajnica? Zato bombaž pobirajo v točno določenem obdobju, na katerega je vezanih tudi veliko bolečih zgodovinskih dejstev o suženjstvu, bambus pa žanjejo celo leto. Bambus je najhitreje rastoča rastlina na Zemlji in nekatere sorte zrastejo tudi do 1 metra na dan! Za pridelavo bambusa ne potrebujemo pesticidov in ne velikih količin vode. Organski bombaž je pridelan brez uporabe pesticidov, a je velik porabnik vode, vsekakor večji od bambusa.
Po drugi strani pa obstaja tako organski bombaž kot tkanina iz organskega bombaža, ki jo za izdelavo svojih menstrualnih hlačk uporablja “moja” AWWA in večinoma tudi WUKA, ne obstaja pa tkanina iz organskega bambusa. Tudi če je bambus kot surovina pridelan organsko, njegova predelava v tkanino zahteva kemijski proces, ki ne zadosti standardom za oznako organskega materiala.

Spodnje perilo bombaž ali bambus - menstrualne hlačke

Katere menstrualne hlačke izbereš zase? Bombažne ali bamusove?

Bombažne menstrualne hlačke se tudi hitreje sušijo, bambusove pa počasneje. Znajo pa biti bambusove menstrualne hlačke noro udobne in prijetne na koži.

Naj ti namignem. Bombažne menstrualne hlačke v glavnem najdeš pri AWWI in WUKI, bambusne pa pri Modibodiju. Preveri sama tule! 🙂

 

 

 

Rdeče za praznike!

Brez rdečega spodnjega perila ni prazničnega decembra! Italijani ga nosijo na Silvestrovo za srečo in uspeh v prihajajočem letu. Rdeča je barva strasti, življenja, zdravja in – 𝐤𝐫𝐯𝐢.

Ravno ta stik s krvjo je tisti, ki marsikatero žensko odvrača od tega, da bi poskusila menstrualne hlačke. Nekaterim, morda tudi tebi, je neprijeten pogled na menstrualno kri, zdi se ti umazana in nočeš imeti opravka z njo. Tako pač čutiš.

Kri sama po sebi ni umazana. A morda bo vseeno zanimivo, če ti povem, da imaš pri menstrualnih hlačkah na nek način 𝗺𝗮𝗻𝗷 𝘀𝘁𝗶𝗸𝗮 s krvjo kot pri vložkih za enkratno uporabo. Zanimiv twist, kajne? Pri vložkih za enkratno uporabo vidiš kri vsakič, ko se usedeš na stranišče. Ko menjaš vložek. Čutiš jo, ko tečeš proti WC-ju v upanju, da prideš pravočasno in se ne bo vse razlilo po hlačah.

 

Vpojni všitek menstrualnih hlačk

Pri menstrualnih hlačkah pa kri komaj kaj vidiš. Notranja vpojnost vseh menstrualnih hlačk je namreč č𝗿𝗻𝗲 𝗯𝗮𝗿𝘃𝗲. Na vpojnem všitku, ki res hitro popije vso kri, praktično ne vidiš nobene barve oz. zaznaš rdečo kri šele, ko so hlačke po več urah polne in jih moraš zamenjati. Če splakuješ hlačke v stroju na hitrem programu (kar je po mojem mnenju daleč najbolj priročno), pa tudi med splakovanjem ne vidiš krvi – le centrifuga stroja naj te ne začara. Potem pa splaknjene hlačke in v osnovi čiste hlačke le še opereš z drugim perilom in – 𝗻𝗮𝗿𝗲𝗷𝗲𝗻𝗼.

Prav tako manj čutiš to uhajanje krvi in manj te skrbijo madeži. Menstrualne hlačke zaradi všitka namreč izjemno hitro vpijajo tekočino, hitreje kot vložki za enkratno uporabo, zato ni tega polivanja mimo vložka. Le pravo vpojnost moraš izbrati.

Čas je za ČISTE RAČUNE!

Ko govorim/pišem/debatiram o menstrualnih hlačkah, vedno prej kot slej pride na plan debata o cenah.

Hlačke v moji trgovini stanejo med 24,90 EUR in 34,90 EUR/kos. To so redne cene, brez morebitnih popustov. Povprečna cena artikla je 30 EUR, kadar ne velja nobena koda za popust.
Zavojček vložkov povprečno stane 2,11 EUR (izračun narejen na podlagi ponudbe velike spletne trgovine) in v njem je povprečno 10 vložkov.

Menstruacijo ima ženska povprečno 40 let, to je 480 mesecev.

Na mesec povprečno porabi 2,5 zavojčka vložkov za enkratno uporabo, to je skupaj 5,28 EUR/mesec.

 

Cena menstrualnih hlačk

Količina potrebnih menstrualnih hlač na ciklus je odvisna od vpojnosti in števila pranj, a praksa in članki večinoma navajajo, da lahko menstruacijo spelješ s 6 menstrualnimi hlačkami. Menstrualne hlačke zdržijo cca. 5 let, torej teoretično v življenju zamenjaš 40/5*6=48 hlačk.

Zdaj pa čista matematika.

Življenjski stroške vložkov za enkratno uporabo=480*5,28=2.534 EUR

Življenjski strošek menstrualnih hlačk=1.440 EUR

To je: 1000 EUR razlike v prid menstrualnih hlačk!

Nakup menstrualnih hlačk ni strošek, ampak naložba!

Ampak … Bodimo realni. Menstrualnih hlačk v podobi, kot jih imamo sedaj, v našem otroštvu ni bilo. Pri nas je že minilo 10, 20, 30 let menstruacije.

Poglejmo še izračun za 5 let!

Vložki za enkratno uporabo: 315,60 EUR

5let*12 mesecev*2,5 zavojčka*2,11 EUR/zavojček=316,50 EUR

Menstrualne hlačke: 6 kosov*30 EUR=180 EUR

120 EUR razlike v pri menstrualnih hlačk (zopet zaokroženo) ==> Ali fore za 4 kose menstrualnih hlačk več, kar je pa zagotovo dovolj!

Menstrualne hlačke niso poceni. A izračun na življenjsko dobo kaže, da niti drage niso. So naložba. Naložba v zdravje, dobro počutje, okolje, prihranek na dolgi rok.

Kaj pa ve mislite o mojem izračunu? Sem kje zgrešila? Oglasite se mi na FB, da podebatiramo!!

 

ZAKAJ so take fotke?

Si že opazila? Image in produktne fotke (ta prve so tiste, ki naj te navdihnejo, ta druge pa tiste, ki te prepričajo, da kupi izdelek) menstrualnih hlač so drugačne kot druge fotke. Drugačne kot modne fotke. Drugačne kot kataloške fotke. Drugačne tudi od fotk velikega dela proizvajalcev perila.

Na njih so ženske z običajnimi postavami, s celulitom,  strijami, z velikimi zadnjicami in okroglimi trebuščki, z dlakami in tatuji. Zakaj?

 

Menstrualne hlačke vseh velikosti

Menstruacijo imamo vse. No, skoraj vse. Povprečno jo deklica dobi pri 12 letih in traja do menopavze, ki se večinoma pojavi med 45 in 55 letom. Menstruacija izostane med nosečnostjo in velikokrat (pa ne nujno) med dojenjem ali pri prenizki telesni masi. To je okoli 40 let menstruacije, leto gor ali dol. Imamo jo, ko smo v šoli in v službi. Ko smo v formi in ko imamo več kilogramov. Ko športamo in ko ležimo na kavču. Ko smo pobrite in ko nismo. Ko imamo gube in ko imamo napihnjene trebuhe. Z nami je vsak mesec.

Desetletja je veljalo, da se v medijih prikazujejo le popolna ali več kot popolna ženska telesa. Oblikovanje postave, spreji za porjavitev, odstanjevanje dlak in tatujev – tudi s programi za oblikovanje slik. Pravi koti, ki pokažejo telo v najlepši luči. Razmerja. Čudovita telesa, ob pogledu na katera se je vsaka povprečna smrtnica zgrozila, saj se je zavedala, da sama najverjetneje ni taka. No, veste, kaj: tudi dekleta z reklamnih panojev so morale prevzeti strog režim, da so nam lahko pokazala takšno podobo.

Tej naraciji so se znamke menstrualnih hlačk uprle. Mogoče niti ne uprle, ampak preprosto asertivno naredile po svoje. Pokazati želijo, da so mentrualne hlačke izdelek za vsako žensko, ne samo za popolno. Perilo je tisto oblačilo, ki je najbližje tvoji koži, tvoji sluznici in prav je, da se v njem TI počutiš udobno. Zato tudi v spletnih trgovinah končno vidimo ženske, ki imajo trebuh, veliko zadnjico ali tatuje. Ki imajo dlake in močna stegna. Take ženske bodo perilo nosile! Realne! Seveda je med njimi tudi kakšna v top formi s čudovitim telesom. Tudi to je človeško!
Znamke menstrualnih hlačk so večinoma nišne znamke. Vodijo jih ženske za ženske. Tudi njihovo zgodbo sporočajo ženske. Take realne. Kot si ti!

Še tale zanimivost: na fotkah AWWA je veliko žensk maorske kulture. AWWA je namreč novozelandska znamka z delnim maorškim lastništvom. Zaradi desetletja trajajoče izključujoče bele kulture pri njih ni nujna le normalizacija ženskega videza, ampak v enaki meri tudi enakopravno vključevanje maorskih žensk v družbo. Tudi službene maile vedno podpišejo z zahvalo v maorskem jeziku. Nga mihi nui!

TAKOJ preberi 10 razlogov za pralne menstrualne rešitve

Pri menstrualnih hlačkah, pa ne le pri menstrualnih hlačkah, pri vseh pralnih in trajnostnih rešitvah za menstruacijo ne gre za novotarijo in sodobno modno muho. Razlogi za uporabo so kompleksni, a hkrati tako preprosti. Odstiramo stigmo, postavljamo človeka v ospredje, skrbimo za naravo. Kaj s tem mislimo?
 
 
1️⃣ Ne smetimo planeta❗️
Smetem mora odklenkati. Vsako leto odvržemo več kot 45 milionov higienskih izdelkov za enkratno uporabo. Vsaka ženska v življenju porabi med 11.000 in 17.000 tamponov ali vložkov za enkratno uporabo. Končaj ta kup smeti❗️
 
2️⃣ Plastika za enkratno uporabo segreva naš planet❗️
Pri izdelavi plastike izrabljajo fosilna goriva in uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo že od trenutka svojega nastanka onesnažuje svet ter ga segreva. Predvideva se, da bo do leta 2050 plastika odgovorna za onesnaževanje, ki bi ga lahko primerjali z onesnaževanjem 615 elektrarn na fosilna goriva.
 
3️⃣ Embalaža izdelkov za enkratno uporabo ustvari še več smeti❗️
Plastika, ki se uporablja pri pakiranju higienskih izdelkov za enkratno uporabo, je izjemno problematična. Po debelini je zelo tanka in zahtevna za recikliranje. Če smo pošteni, se praktično noben del embalaže ne reciklira. Ali veste, da vsak vložek količinsko vsebuje toliko plastike kot nakupovalna vrečka⁉️
 
4️⃣ Onesnaženje in klimatske spremembe so socialni problem❗️
Ljudstva, skupnosti in družine, ki so v socialno slabšem položaju, so v večji nevarnosti, da jih prizadanejo okoljske težave. Prisiljene so živeti na degradiranih območljih s težko industrijo ali pa na njihovo življenjsko območje umestijo težko industrijo. So v večji nevarnosti, da jih ogroža dvigovanje morske gladine, poplave in druge vremenske težave. Ko zmanjšujete ustvarjeno količino odpadkov v vašem gospodinjstvu, zmanjšujete tudi količino smeti na svetu in tako upočasnjujete vpliv industrije na okolje, prostor in skupnosti.
 
5️⃣ Higienski izdelki za enkratno uporabo vsebujejo toksične snovi❗️
Tamponi in vložki za enkratno uporabo vsebujejo dioksine iz belila in hormonske motilce, katerim je neposredno izpostavljena naša koža in celo sluznica, ki je najbolj občutljiv zunanji del telesa. Pralne rešitve za menstruacijo pomenijo manj strupenih snovi v stiku s tvojo sluznico.
 
6️⃣ Zapravi manj denarja❗️
Za higienske izdelke za enkratno uporabo vsak mesec porabiš okoli 10 EUR. To pomeni okoli 5.000 EUR za vložke in tampone v življenju! Za isti denar si lahko kupiš cca. 160 menstrualnih hlačk, vsake pa trajajo cca. 5 let. Izračun velja, če ne uporabljaš dnevnih vložkov. Če jih uporabljaš, pa je prihranek še mnogo večji in hitrejši!
 
7️⃣ Porabi manj časa❗️
Prihranek časa je neverjetnen. Menstrualne hlačke opereš spotoma skupaj z drugim perilom. Vedno so na zalogi, nikoli ti jih ne zmanjka ravno v nedeljo zvečer, ko so vse trgovine zaprte in lahko vložke za enkratno uporabo (morda) kupiš samo še na bencinski črpalki. Namig: če imaš doma hčerko, ki vstopa v najstniška leta, si pripravi dvoje, troje hlačke za prvo pomoč!
 
8️⃣ Udobje❗️
Menstrualne hlačke so zelo udobne – kot tvoje navadne (ali bolj, ker so res kakovostno izdelane iz prijetnih kompaktnih naravnih materialov). Vložki se radi gubajo, vihajo in obračajo. Tamponi lahko povzročajo zoprne mini raztrganine in izsušujejo sluznico. Pri hlačkah uporabnice poročajo, da jih intimni predeli manj pečejo in srbijo.
 
9️⃣ Zanesljivost❗️
Menstrualne hlačke so zanesljivo pri roki, tako kot tvoja druga oblačila. Zaradi sodobne vpojne tehnologije ne prepuščajo in s tabo zdržijo 6-24 ur, odvisno od vpojnosti.
 
🔟 Privošči❗️
Svoji koži. Naravi. Okolju. Predvsem pa: sebi! Vloži 30 EUR, namesto da bi jih zapravila. Menstrualne hlačke bodo s tabo cca. 5 let!
 

Zakaj je pralno idealno?

Kaj pa počneš tukaj❓
Delam spletno trgovino menstrualnega spodnjega perila, namenjenega menstruaciji in belemu toku. Z najboljšimi izdelki. To znam. Več kot dobro. Zate. In za tvojo hči. In za mami.
2️⃣ A se ti hecaš⁉️
Ne, res gre za spletno trgovino z menstrualnim spodnjim perilom, namenjenim menstruaciji in belemu toku. Menstruacijo poznamo vse.
3️⃣ A pa to deluje⁉️
Ja! Deluje! Kot delujejo tudi pralne plenice (in so daaaleeeeč od žive groze), kot delujejo pralni vložki, kot deluje reciklaža posode od sladoleda za sarmice od tašče. Note to self: preveri zamrzovalno omaro za opcije jutrišnjega kosila. ✅
4️⃣ Pa ni to FUUUJ⁉️
Seveda ni. Saj tudi ti nisi fuj. In če boš pregledovala spletno trgovino idealno-pralno.si in prebrala kakšno objavo, boš kmalu izvedela, kako s funkcijskim perilom ravnati, kako ga shranjevati in prati. In izvedela boš še to, da je to v bistvu čisto higienično in čist na izi. Res.
5️⃣ Zakaj se pa imenuje Idealno-pralno❓
Ker je res idealno! Samo nosiš, pereš, nosiš, pereš, nosiš … Nikoli ne zmanjka, nikoli ne neseš v smeti. Pravzaprav bi bilo lahko tudi ENOSTAVNO PRALNO. Ja. Ker tako je. Torej idealno-pralno.si.
6️⃣ Vabljena k brskanju, nakupovanju in uporabi❗️

Nagradna igra “Prijavi se na e-novice in testiraj menstrualne hlačke”

Nagradna igra se je 12.11.2021 ob 11 h zaključila. Žreb je ob 11:06 odločil, da nagrado prejme I. K., ki je o tem že bila obveščena po e-pošti.

 1. Organizator

Nagradno igro organizira netOpis, Lenka Tekavec Trškan, s. p. Nagradna igra traja od 05.11.2021 ob 11 h do vključno 12.11.2021 ob 11 h. Nagradna igra poteka preko prijav na e-novice spletne trgovine Idealno-pralno.si in se oglašuje preko različnih kanalov: na FB-ju, IG-ju, preko Messengerja, v spletni trgovini, prek e-pošte oz. e-novic. Nagradna igra ni povezana s podjetjem Meta.

S temi pravili in pogoji organizator določa pravice, obveznosti in pogoje za sodelovanje v nagradni igri.

2. Udeleženec

V nagradni igri lahko sodeluje polnoletna fizična oseba s stalnim naslovom v Republiki Sloveniji, ki lahko dostopa do spletnega naslova idealno-pralno.si in se prijavi za sodelovanje v nagradni igri. V nagradni igri ni dovoljeno sodelovati organizatorju in njegovim ožjim družinskim članom. Osebe, mlajše od 18 let, v nagradni igri ne morejo sodelovati.

S prijavo v nagradno igro udeleženec soglaša s pravili sodelovanja v nagradni igri in sodeluje pod pogoji, navedenimi v teh pravilih.

S sodelovanjem v nagradni igri se udeleženec strinja s tem, da se njegovi podatki, to je ime, priimek, naslov, e-naslov (v nadaljevanju podatki), ki jih navede v prijavi na nagradno igro, posredujejo organizatorju ter se strinja, da se njegovo ime z začetnico priimka objavi na spletni strani organizatorja idealno-pralno.si ter v objavi na FB-ju in IG-ju v primeru, da je izžreban za testiranje hlačk.

3. Način sodelovanja

Udeleženec v nagradni igri sodeluje tako, da se prijavi na e-novice spletne trgovine idealno-pralno.si. Vsaka fizična oseba se lahko na e-novice prijavi z enim e-naslovom. Če se fizična oseba na e-novice prijavi z več e-naslovi, se to šteje kot ena prijava na sodelovanje v nagradni igri. Organizator igre bo kot nagrado podelil ene (1) menstrualne hlačke po izbiri udeleženca. Vrednost katerih kolih menstrualnih hlačk, ki so možna nagrada v nagradni igri, je manjša od 42,00 EUR, zato se ne všteva v davčno osnovo prejemnika.

4. Žreb

Ob zaključku nagradne igre 12.11.2021 ob 11h bo organizator nagradne igre pregledal vse prijave na e-novice in izžrebal zmagovalca nagradne igre, ki bo v dar prejel menstrualne hlačke za testiranje. Organizator bo zmagovalca nagradne igre o tem obvestil na njegov e-naslov in v objavi na FB-ju ter IG-ju. V nagradni igri se upoštevajo le pravilno oddane prijave na e-novice. Podelila se bo le ena nagrada. Če se nagrajenec s prejemom nagrade oz. s pogoji in pravili sodelovanja ne strinja, se lahko nagrada podeli naknadno izžrebanemu udeležencu.

O žrebu nagrajenca se vodi zapisnik, ki vsebuje podatke o kraju, datumu in uri izbire, številu navzočih oseb, članu komisije in izbranemu nagrajencu. Zapisnik podpiše član komisije. Žrebanje je dokončno.

5. Obveščanje o nagrajencu

Prejemnik nagrade bo o nagradi obveščen najkasneje v 8 dneh po žrebu nagrajenca, in sicer po e-pošti. Nagrajenec se mora na e-pošto odzvati v roku, navedenem v e-sporočilu. Če se v tem roku ne odzove, izgubi pravico do nagrade in nagrada se podeli naslednjemu izbranemu udeležencu. Nagrajenec mora za prevzem nagrade organizatorju javiti osebni dokument, davčno številko in navesti davčni urad. Morebitno akontacijo dohodnine v zvezi z nagrado bo odvedel organizator nagradne igre.

Če nagrajenec v 30 dneh po dodelitvi nagrade ne prevzame nagrade, izgubi pravico do nje brez pravice do kakršnega koli nadomestila. Nagrade ni mogoče zamenjati za gotovino ali drugo nagrado niti je ni mogoče prenesti na tretjo osebo. Organizator ima pravico, da ne podeli nagrade, če lahko dvomi o istovetnosti podatkov oz. če se ugotovi, da je udeleženec ravnal v nasprotju s pravili nagradne igre.

6. Osebni podatki

S sodelovanjem v nagradni igri se udeleženec strinja, da organizator obdeluje njegove osebne podatke, ki jih je posredoval v tej nagradni igri, pri čemer se uporabljajo za potrebe obveščanja o nagradni igri, za obveščanje o ponudbi spletne trgovine idealno-pralno.si ter za osebno prilagojeno ponudbo spletne trgovine idealno-pralno.si. V času obdelave podatkov ima udeleženec možnost vpogleda, prepisa, popravka, blokiranja osebnih podatkov v skladu z veljavnimi predpisi. Soglasje lahko udeleženec kadar koli prekine na način, da izbere odjavo od prejemanja e-novic, ki je objavljena kot povezava v nogi vsakih e-novic ali da na e-naslov info@idealno-pralno.si z e-naslova, s katerim se odjavlja, pošlje sporočilo z besedilo “ODJAVA”.

Organizator se obvezuje, da bo s posredovanimi podatki ravnal skrbno in zakonito in da jih bo uporabljal izključno v namen, napisan v besedilu in sporočen tudi ob prijavi na e-novice.

7. Pomoč pri sodelovanju in druga obvestila

Organizator ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi lahko nastala zaradi težav na omrežju ali drugih tehničnih težavah , do katerih lahko pride do napak v delovanju nagradne igre.

Udeležencem je na voljo pomoč in podpora na elektronskem naslovu info@idealno-pralno.si.

8. Končne določbe

Odločitev organizatorja  o vseh vprašanjih v zvezi s to nagradno igro ter z njo povezanimi pravili je dokončna, velja za vse udeležence in nanjo ni mogoča pritožba. Organizator nagradne igre lahko v vsakem trenutku popolnoma spremeni zasnovo nagradne igre, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki, ki so na strani javnosti. Organizator bo na primeren način in na primernem mestu udeležence obvestil o vsakršni spremembi oziroma dopolnitvi teh pravil.

Pravila nagradne igre so dostopna na spletni strani www.idealno-pralno.si.

netOpis, Lenka Tekavec Trškan, s. p.
Domžale, 05.11.2021